Czym jest Slow Food?

Talerz z apetycznym daniem
foto: unsplash.com, Carissa Gan

Wygląda na to, że już nie tylko na fast food możemy w naszym kraju liczyć. Już nie gumowate bułki, które nie przypominają w niczym prawdziwego pieczywa, już nie wątpliwej jakości mięso i kaloryczne sosy o chemicznym smaku, wzbogacone hojnie glutaminianem sodu– dzisiaj coraz więcej rejonów świata (w tym i nasz) opanowuje stopniowo Slow Food . I bardzo dobrze, bo dzięki temu ci, którzy chcą z jedzenia czerpać prawdziwą przyjemność, rozkoszując się każdym jego kęsem, mogą liczyć na to, czego poszukiwali!

Sloooow…

Slow Food to nie tylko pewna idea, to także spory i coraz bardziej popularny na świecie ruch społeczny, który pragnie chronić tradycyjne, lokalne dania regionalne, produkty oraz sposoby przygotowywania potraw. Początki Slow Food miały miejsce we Włoszech w latach osiemdziesiątych, stając się ripostą na masowe powstawanie restauracji sieci McDonald’s nawet w najbardziej zabytkowych rejonach.

W naszym kraju o tym ruchu mówi się od kilkunastu lat, widać jednak wyraźnie że osoby świadome, pragnące dbać o siebie w sposób holistyczny i jednocześnie uwielbiające jeść to, co dobre, bardzo go popierają. Stąd jak grzyby po deszczu pojawiają się restauracje i knajpki, w których jedzenie powstaje z wielkim namaszczeniem, ze składników najwyższej jakości, powoli. Fakt, trzeba na nie trochę poczekać, po pięciu minutach od złożenia zamówienia się go nie dostanie, ale też nie o to tutaj chodzi. Celebrowanie posiłku to także bardzo ważna wytyczna tego ruchu i sposobu na życie.

Jeśli komuś jednak zależy na szybkim podaniu dobrego jedzenia może skorzystać z oferty gastronomicznej food trucków. Takie jedzenie serwowane na szybko z samochodu mimo wszystko kojarzy się z fast foodem. W końcu możemy tam posilić się między innymi burgerem z frytkami. Uspokajamy. Wyraz „fast” odnosi się w tym przypadku jedynie do prędkości serwowania dań. Produkty, z których przygotowywane są potrawy z reguły odznaczają się wysoką jakością.

Talerz z jedzeniem w duchu slow food
foto: usnplash.com, Ive Erhard

Powoli!

Filozofia Slow Food jest bardzo pozytywna także z medycznego punktu widzenia. Wszak kiedy spożywamy potrawy stworzone z produktów najwyższej jakości, nie spiesząc się przy tym, zdecydowanie częściej udaje nam się uniknąć wielu chorób cywilizacyjnych. Jeśli zatem komuś wydaje się, że burger z sieciówki jest smaczny, niechże uda się do prawdziwej knajpy w stylu Slow Food i spróbuje tam tego i owego – jest wielce prawdopodobnym, że szybko zmieni zdanie!

Slow Food wpływa pozytywnie na nasze zdrowie.

Slow Food to celebracja jedzenia. Korzystanie z lokalnych produktów, naturalnych i zdrowych. To też wspólne przygotowywanie posiłków oraz wspólne ich spożywanie: w gronie rodziny, przyjaciół. W dobie XXI wieku, w czasach w których nie mamy czasu praktycznie na nic, czerpanie przyjemności z jedzenia powinno stać się naszą codziennością. Wtedy na pewno będziemy zdrowsi i szczęśliwsi.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top Reviews

Więcej inspiracji
Kot na niebieskiej pościeli
Jakie są plusy posiadania kota?