Polskie superfoods w niczym nie ustępują egzotycznym przysmakom!

liście jarmużu
foto: unsplash.com, Adolfo Félix


Termin superfoods zna chyba każdy z nas. Mamy oto takie produkty spożywcze, które dzięki swojej zawartości witamin i innych składników odżywczych uchodzą za nadzwyczajnie zdrowe. Zwykle jednak mówi się tutaj o egzotycznych, przywożonych do nas spoza granicy naszego kraju przysmakach, za które zwykle musimy sporo zapłacić. To chociażby awokado, miód manuka, żeń-szeń, komosa ryżowa, nasiona chia czy jagody acai albo spirulina. Okazuje się jednak, że i my nie mamy się czego wstydzić, jeśli chodzi o kwestię superfoods, bo na naszym własnym podwórku znajdziemy ich niemało! Co konkretnie?

Czosnek

Bogactwo antyoksydantów (i nie tylko sprawia), że nie bez powodu nazywa się czosnek naturalnym antybiotykiem, który w znaczny sposób podnosi naszą odporność. Ponadto hamuje rozwój bakterii i bardzo skutecznie obniża ciśnienie krwi. Wspomaga trawienie, chroniąc jednocześnie nasz organizm przed udarem czy zawałem. Jedzmy go więc z upodobaniem!

Trzy główki czosnku
foto: unsplash.com, Mike Kenneally

Burak

Warto docenić także właściwości odżywcze poczciwych buraków, bowiem nie tylko znakomicie wpierają nasz układ krwionośny, ale także obfitują w kwas foliowy, a zawarte w nich barwniki to niezwykle silne przeciwutleniacze. Ponadto wykazują właściwości przeciwnowotworowe i wspomagają walkę z wirusami. Smacznego!

Trzy buraki na różowym tle
foto: unsplash.com, FOODISM360

Dynia

Od pewnego czasu widać, że dynia pojawia się w naszej kuchni coraz częściej. I bardzo dobrze, że tak właśnie jest, bo może w znacznym stopniu poprawić stan naszego zdrowia. Zapobiega nowotworom, a poza tym zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Warto wiedzieć, że to warzywo z pomarańczowym miąższem polecane w jest też wszystkim odchudzającym się i mającym problemy z prostatą.

Dynia na piasku
foto: unsplash.com, Nathan Dumlao

Miód

Właściwości lecznicze miodu znane są nie od dziś, dlatego tak chętnie wykorzystuje się go w naszej kuchni. Już Hipokrates zalecał, by go spożywać. Dlaczego? Słynie ze swoich właściwości bakteriobójczych, nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Co jeszcze? Świetnie przyspiesza gojenie się ran, obniża ciśnienie krwi i leczy wrzody żołądka. Śmiało więc można zaliczyć miód do grona produktów typu superfoods.

Przeczytaj koniecznie: Dlaczego powinniśmy spożywać miód.

słoik miodu, drewniana pałeczka do miodu i kawałek plastra miodu
foto: unsplash.com, Danika Perkinson

Kasza jaglana

Określa się ją często mianem królowej kasz. I trzeba przyznać, że w pełni na nie zasługuje. Kasza jaglana to prawdziwe bogactwo witamin z grupy B, a także żelaza i miedzi. Nie zawiera glutenu, a więc osoby borykające się na co dzień z celiakią mogą sięgać po nią śmiało. Warto docenić też jej właściwości antywirusowe. Poza tym zawiera krzem, który skutecznie chroni przed odwapnianiem się kości. Jej spożywanie bardzo skutecznie wpływa też na naszą pamięć i koncentrację, wiec kiedy się uczymy albo mamy do wykonania ważny projekt, powinna jeszcze częściej niż zwykle pojawiać się na naszym stole.

Zdrowe danie z kaszą jaglaną, pestkami dyni, jarmużem
foto: unsplash.com, Jo Sonn

Aronia

Owoc nadal spożywany w naszym kraju w niewielkich ilościach – a szkoda, bo aronia ze spokojem zaliczona może być do grona rodzimych superfoods. Zawiera w dużych ilościach witaminę P, czyli innymi słowy bioflawonoidy. Te cenne przeciwutleniacze bardzo dobrze zwalczają wolne rodniki. Ponadto aronia to bogactwo mikro- i makroelementów. Zawiera miedź, molibden, żelazo, wapń, mangan oraz chlor, będąc naturalnym lekiem na nadciśnienie i choroby oczu.

Owoce aronii
foto: pixabay.com, honka13

Jarmuż

Od dobrych kilku lat jarmuż coraz częściej pojawia się zarówno w polskich kuchniach, jak i restauracjach. I bardzo dobrze, bo jego skład sprawia, że jest znakomitym przykładem rodzimego produktu superfoods. Ta specyficzna bardzo odmiana kapusty wykazuje silne działanie antynowotworowe. Poza tym świetnie wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego i jest skarbnicą witaminy C. Jedzmy go więc ze smakiem!

liście jarmużu
foto: unsplash.com, Adolfo Félix

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top Reviews

Więcej inspiracji
Szczęśliwa kobieta
Jak zredukować stres?