Psst! Gdzie się tak spieszysz? Zwolnij!
Kombucha, grzyb herbaciany, SCOBY
Fot. Tim-Oliver Metz. Unsplash.com

Czym jest kombucha i czy naprawdę ma właściwości zdrowotne?

Kombucha to coraz popularniejszy w naszym kraju napój. Zawiera śladowe ilości kofeiny i alkoholu. Mówi się też, że ma właściwości zdrowotne. Co to dokładnie jest kombucha i czy rzeczywiście przynosi korzyści dla naszego zdrowia? Odpowiadamy!

Czym jest kombucha

Kombucha to napój musujący przyrządzony ze sfermentowanej mieszanki czarnej lub zielonej herbaty oraz cukru. Do procesu fermentacji niezbędny jest grzyb herbaciany nazywany też grzybem japońskim. Grzyb występuje też pod nazwą SCOBY – skrót od Symbiotic Colony of Bacteria and Yeasts, co oznacza symbiotyczną kolonię bakterii i drożdży. To właśnie dzięki temu organicznemu grzybkowi kombucha jest lekko musująca i ma delikatnie cierpki słodko-kwaśny smak.

Jak przygotować kombuchę

Pod żadnym pozorem grzyb herbaciany nie powinien mieć kontaktu z metalem. To go może osłabić. Dlatego kombuchę należy przygotowywać w szklanym lub ceramicznym naczyniu.

Co będzie ci potrzebne?

  • grzyb herbaciany SCOBY + starter (kupisz go tutaj)
  • herbata
  • cukier
  • duży 5l słój (kupisz tutaj albo tutaj)
  • ściereczka bawełniana lub gaza
  • gumki
  • garnek do gotowania herbaty
  • butelki (mogą być plastikowe)
Czym jest kombucha. Przepis na kombuchę
Fot. Klara Avsenik. Unsplash.com

Przepis na kombuchę

Jeśli posiadasz grzyba herbacianego SCOBY (możesz kupić go np. tutaj wraz ze starterem przyspieszającym znacznie fermentację) to:

1. Przygotuj bazę herbaty

Zagotuj w garnku 3,5 litra wody. Po doprowadzeniu do wrzenia zdejmij garnek z ognia i rozpuść w wodzie niecałą szklankę cukru. Dodaj 8 torebek czarnej lub zielonej herbaty i zostaw napar do ostygnięcia. Może to zająć kilka godzin.

2. Dodaj starter

Gdy herbata już ostygnie do temperatury pokojowej dodaj starter (z reguły starter dołączany jest przy zakupie grzyba herbacianego). Starter to po prostu gotowa już kombucha, która skutecznie przyspieszy proces fermentacji.

3. Przelej herbatę do słoja i dodaj grzyba SCOBY

Ostrożnie wlej do słoja wcześniej przygotowaną i ostygniętą herbatę, a następnie czystymi rękoma wsuń delikatnie do środka grzyba herbacianego. Aby zabezpieczyć powstającą kombuchę przed owadami i zabrudzeniami nakryj słoik gazą i zabezpiecz ją przed zsunięciem gumką.

4. Odczekaj 7-10 dni

Pozostaw naczynie w temperaturze pokojowej w ciemnym i spokojnym miejscu. Im wyższa będzie temperatura tym szybciej kombucha będzie fermentować. Im dłużej herbata będzie fermentować tym będzie mniej słodka. Szóstego dnia możesz zacząć degustować kombuchę odlewając ją w małej ilości ze słoika. Gdy kombucha osiągnie pożądany przez Ciebie smak możesz przelać ją do butelek.

5. Usuń grzyba herbacianego

Czystymi rękami przenieś SCOBY na czysty talerz. Możesz go wykorzystać od razu do przygotowania kolejnej kombuchy lub przechowywać w naparze albo w lodówce zamknięty w plastikowej torebce.

6. Przelej kombuchę do butelek

Odlej 2 szklanki kombuchy i odłóż jako starter. Resztę kombuchy przelej za pomocą lejka do butelek. Zmień nutę smakową kombuchy dodając do niej soki, zioła i owoce. Nie nalewaj kombuchy do pełna. Pozostaw w butelkach trochę miejsca.

7. Pozostaw butelki w temperaturze pokojowej

Trzymaj butelki z dala od promieni słonecznych i pozostaw w temperaturze pokojowej. Kombucha nasyca się dwutlenkiem węgla. Uważaj aby kombucha nie wystrzeliła pod wpływem zbyt wysokiego ciśnienia. Dla bezpieczeństwa można przelać ją do plastikowych butelek. Gdy te staną się twarde będzie to znak, że w butelce uzbierało się już dużo dwutlenku węgla. Aby zatrzymać proces fermentacji przełóż butelki do lodówki by je schłodzić.

8. Przygotuj świeżą porcję kombuchy

Umyj dokładnie słój. Połącz herbatę startową (odlaną z ostatniej porcji kombuchy) ze świeżą porcją słodkiej herbaty i postępuj jak wcześniej.

Czy kombucha ma właściwości zdrowotne?

Nie ma jeszcze zbyt dużo badań naukowych potwierdzających prozdrowotne właściwości kombuchy. Z pewnością nie jest to lekarstwo na wszystkie dolegliwości, ale niewątpliwie napój ten daje naszemu zdrowiu wiele potencjalnych korzyści.

Kombucha jest bogata w mikroorganizmy zwane probiotykami. To dobre dla naszego organizmu bakterie, które mają zbawienny wpływ na jelita i nasz układ odpornościowy. Kombucha zawiera także witaminy z grupy B i C.

Warto tutaj zaznaczyć, że oprócz probiotyków kombucha zawiera w swoim składzie również nieduże ilości kofeiny oraz alkohol.

Ile alkoholu zawiera kombucha?

Naturalnym efektem ubocznym fermentacji jest alkohol. W zależności od tego w jaki sposób proces przebiegał kombucha może zawierać w swoim składzie średnio 0,5%. Czasasmi jego ilość może być znacznie większa niż w jednym piwie. Ze względu na zawartość alkoholu nie powinny jej pić dzieci oraz kobiety w ciąży.

Skutki uboczne picia kombuchy

Nadmierne spożywanie kombuchy może mieć skutki uboczne w postaci bólu brzucha, zawrotów głowy czy reakcji alergicznych. Najlepiej napój ten wprowadzać do swojej diety stopniowo. Ze względu na sporą ilość różnego rodzaju bakterii i drożdży znajdujących się w składzie kombuchy nie powinny jej pić osoby z osłabionym układem odpornościowym.


REKLAMA

Czytniki e-book - porównaj na Ceneo

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.