Jakich dań regionalnych koniecznie musisz spróbować w różnych regionach Polski?

Potrawy regionalne - Krakowskie obwarzanki.
Obwarzanki Krakowskie. Foto: pixabay.com, zanna-76


Chociaż zachwycamy się potrawami z najdalszych rejonów świata, bardzo doceniamy też naszą, polską kuchnię. Myliłby się jednak ten, kto twierdziłby, że polski świat kulinariów to tylko kotlet schabowy i bigos. Nasza kuchnia oferuje znacznie, znacznie więcej – zwłaszcza ta regionalna. Sprawdźmy zatem jakie potrawy regionalne koniecznie spróbować musimy, będąc na gościnnych występach w różnych regionach Polski!

  • Kaszuby oferują przepyszne śledzie, czerninę i placki na słodko.
  • Odwiedzając Wielkopolską spróbujmy pyry z gzikiem, szare kluski i wiele więcej.
  • Śląska kuchnia regionalna słynie z klusek z dziurką. A co powiecie na ciapkapustę?
  • Potrawy regionalne Podhala to kwaśnica i moskole.
  • Na Podlasiu zasmakujemy zupy opieńkowej i słynnego sera Korycińskiego.
  • W Małopolsce czekają na nas między innymi obwarzanki.

Kaszuby – jakie dania regionalne zjeść?

Kaszuby i Pomorze to region Polski słynący przede wszystkim z ryb. Tam będziemy mogli skosztować ich w najróżniejszych formach. Jedną z tych najbardziej popularnych jest śledź po kaszubsku, który podawany jest z cebulką, octem, przecierem pomidorowym oraz olejem. Czernina (czyli w dawnych podaniach czarna polewka) także jest chętnie podawana w tym regionie naszego kraju. Smakołykiem są też ruchanki, to rodzaj placków na słodko, które przyrządza się z ciasta drożdżowego.

Potrawy regionalne - ruchanki z Kaszub.
Ruchanki Kaszubski. Foto: pixabay.com, utroja0

Wielkopolska – co zjeść?

Pyry z gzikiem i szare kluski, czyli innymi słowy ciemne kluski, które podaje się zwykle ze skwarkami z boczku to potrawy regionalne, które należy koniecznie spróbować. W Wielkopolsce ziemniaki wykorzystuje się także do stworzenia innych dań, chociażby placków ziemniaczanych. Wielkopolska zupa to parzybroda, znajdziemy w niej ziemniaki, kapustę i mięso. Eintopf to zaś danie jednogarnkowe, bogata w warzywa zupa jarzynowa, której wprost nie sposób sobie odmówić, kiedy zwiedza się ten region naszego kraju.

Jednogarnkowe danie regionalne z Wielkopolski Eintopf
Eintopf. Foto: unsplash.com, Matthias Lipinski

Śląsk – jakie potrawy regionalne oferuje?

Region Śląska słynie przede wszystkim z klusek z dziurką w środku, nie bez kozery nazywanych właśnie kluskami śląskimi. Podaje się do nich zwykle mięsna roladę w duecie z modrą kapustą. To jednak nie wszystko. Kiedy już znajdziemy się w tym rejonie Polski, zjedzmy koniecznie ciapkapustę, czyli ziemniaki podawane z kapusta, boczkiem i cebulą smażoną. Śląski żur zachwyci nas na pewno niesamowitym bogactwem swojego smaku, a ucztę zakończymy szpajzą, czyli innymi słowy deserem z jajek i cukru.

Potrawy regionalne - kluski śląskie
Kluski Śląskie. Foto: pixabay.com, Karolina Grabowska

Co zjeść na Podhalu?

Kiedy znajdziemy się na Podhalu, przygotujmy się na solidną dawkę kalorii. Z pewnością podana nam tutaj zostanie kwaśnica, czyli kwaśna zupa z pływającymi w środku żeberkami. Moskole to także danie, którego nie sposób sobie odmówić. Prostota tych wypiekanych na blasze placków jest po prostu zachwycająca! Zjedzmy na deser bombole – drożdżowe kluseczki polane miodem oraz masłem.

Kwaśnica lub inaczej kapuśniak - najbardziej znane danie regionalne z Podhala
Kwaśnica – foto: Pixabay.com (anialaurmann)

Jakie potrawy regionalne warto polecić na podlasiu?

Kiedy znajdziemy się na Podlasiu, poczęstowani będziemy na pewno pyszna zupą opieńkową. Nic dziwnego, przecież tamten rejon obfituje w grzyby! Ciasto Marcinek podawane jest bardzo często na rodzinnych uroczystościach typu wesela. Śmietankowy krem, którym się je przekłada, wprost rozpływa się w ustach! Ser koryciński, który się na Podlasiu wyrabia, wpisano do unijnego rejestru z adnotacją: Chronione Oznaczenie Geograficzne. Nie sposób więc go nie spróbować podczas wizyty!

Zupa opieńkowa z Podlasia to potrawa regionalna
Zupa opieńkowa. Foto: unsplash.com, Dose Juice

Co zjeść w Małopolsce?

Jeśli znajdziemy się w okolicach Krakowa, koniecznie zjeść musimy charakterystyczne obwarzanki, które nigdzie indziej nie smakują tak dobrze. Co prócz tego? Kaczka serwowana z kaszą i grzybami na pewno bardzo nam zasmakuje – podobnie jajecznica z pokrzywami. Tak właśnie się ją niekiedy jeszcze podaje w tym regionie kraju!

Krakowskie obwarzanki na wystawie sklepowej
Obwarzanki Krakowskie. Foto: pixabay.com, zanna-76

Smacznego!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Więcej inspiracji
biurko z monitorem w domu, home office
Home office. Dlaczego praca w domu się opłaca?
Cześć!Dzięki, że tu jesteś.

Mamy nadzieję, że znajdziesz to czego szukasz.