Chociaż zachwycamy się potrawami z najdalszych rejonów świata, bardzo doceniamy też naszą, polską kuchnię. Myliłby się jednak ten, kto twierdziłby, że polski świat kulinariów to tylko kotlet schabowy i bigos. Nasza kuchnia oferuje znacznie, znacznie więcej – zwłaszcza ta regionalna. Sprawdźmy zatem jakie potrawy regionalne koniecznie spróbować musimy, będąc na gościnnych występach w różnych regionach Polski!
SPIS TREŚCI
Kaszuby – jakie dania regionalne zjeść?
Kaszuby i Pomorze to region Polski słynący przede wszystkim z ryb. Tam będziemy mogli skosztować ich w najróżniejszych formach. Jedną z tych najbardziej popularnych jest śledź po kaszubsku, który podawany jest z cebulką, octem, przecierem pomidorowym oraz olejem. Czernina (czyli w dawnych podaniach czarna polewka) także jest chętnie podawana w tym regionie naszego kraju. Smakołykiem są też ruchanki, to rodzaj placków na słodko, które przyrządza się z ciasta drożdżowego.

Wielkopolska – co zjeść?
Pyry z gzikiem i szare kluski, czyli innymi słowy ciemne kluski, które podaje się zwykle ze skwarkami z boczku to potrawy regionalne, które należy koniecznie spróbować. W Wielkopolsce ziemniaki wykorzystuje się także do stworzenia innych dań, chociażby placków ziemniaczanych. Wielkopolska zupa to parzybroda, znajdziemy w niej ziemniaki, kapustę i mięso. Eintopf to zaś danie jednogarnkowe, bogata w warzywa zupa jarzynowa, której wprost nie sposób sobie odmówić, kiedy zwiedza się ten region naszego kraju.

Śląsk – jakie potrawy regionalne oferuje?
Region Śląska słynie przede wszystkim z klusek z dziurką w środku, nie bez kozery nazywanych właśnie kluskami śląskimi. Podaje się do nich zwykle mięsna roladę w duecie z modrą kapustą. To jednak nie wszystko. Kiedy już znajdziemy się w tym rejonie Polski, zjedzmy koniecznie ciapkapustę, czyli ziemniaki podawane z kapusta, boczkiem i cebulą smażoną. Śląski żur zachwyci nas na pewno niesamowitym bogactwem swojego smaku, a ucztę zakończymy szpajzą, czyli innymi słowy deserem z jajek i cukru.

Co zjeść na Podhalu?
Kiedy znajdziemy się na Podhalu, przygotujmy się na solidną dawkę kalorii. Z pewnością podana nam tutaj zostanie kwaśnica, czyli kwaśna zupa z pływającymi w środku żeberkami. Moskole to także danie, którego nie sposób sobie odmówić. Prostota tych wypiekanych na blasze placków jest po prostu zachwycająca! Zjedzmy na deser bombole – drożdżowe kluseczki polane miodem oraz masłem.

Jakie potrawy regionalne warto polecić na podlasiu?
Kiedy znajdziemy się na Podlasiu, poczęstowani będziemy na pewno pyszna zupą opieńkową. Nic dziwnego, przecież tamten rejon obfituje w grzyby! Ciasto Marcinek podawane jest bardzo często na rodzinnych uroczystościach typu wesela. Śmietankowy krem, którym się je przekłada, wprost rozpływa się w ustach! Ser koryciński, który się na Podlasiu wyrabia, wpisano do unijnego rejestru z adnotacją: Chronione Oznaczenie Geograficzne. Nie sposób więc go nie spróbować podczas wizyty!

Co zjeść w Małopolsce?
Jeśli znajdziemy się w okolicach Krakowa, koniecznie zjeść musimy charakterystyczne obwarzanki, które nigdzie indziej nie smakują tak dobrze. Co prócz tego? Kaczka serwowana z kaszą i grzybami na pewno bardzo nam zasmakuje – podobnie jajecznica z pokrzywami. Tak właśnie się ją niekiedy jeszcze podaje w tym regionie kraju!

Smacznego!