Kuchnia Pięciu Przemian – co to takiego?

Zdrowe potrawy
foto: pexels.com, Ella Olsson


Sposobów na przygotowywanie posiłków jest dziś naprawdę wiele. Jedni radzą, by jeść tradycyjnie, inni, by eliminować niektóre produkty, jeszcze inni, by ich obróbka była specyficzna. Czasami w tych pomysłach i patentach na zdrowe żywienie można się pogubić. Warto więc wiedzieć, jak wyglądają poszczególne sposoby odżywiania się, które nierzadko znane są od wielu stuleci. Gotowanie wg Pięciu Przemian ma swoją bogatą tradycję!

Dlaczego przemian jest pięć?

Kuchnia Pięciu przemian wywodzi się z Chin. Na początek warto zastanowić się, dlaczego Chińczycy nazwali ten sposób odżywiania się Kuchnią Pięciu Przemian, a nie na przykład trzech albo siedmiu. Odpowiedź jest bardzo prosta. Każda z przemian symbolizować ma jeden z żywiołów, któremu jednocześnie odpowiada jeden z pięciu smaków i jedna z pór roku. Każdy ze smaków odpowiada również konkretnym narządom wewnętrznym człowieka.

W Chińskiej kulturze pięć żywiołów to: drewno, ogień, ziemia, metal i woda.

Drewnu odpowiada smak kwaśny i wiosna. Smak ten wspiera pracę woreczka żółciowego oraz wątroby.

Ogień to smak gorzki i lato. Oddziałuje on na serce oraz jelito cienkie.

Ziemia to słodki smak i późne lato. Działa leczniczo na trzustkę i żołądek

Metal symbolizuje smak ostry i jesień. Wzmacnia płuca oraz jelito grube.

Woda to smak słony oraz zima. Wspiera nerki i pęcherz moczowy.

Chińczycy liczbę 5 traktują jako idealną.

O co chodzi w Kuchni Pięciu Przemian?

U podstaw Kuchni Pięciu Przemian leży Taoizm. Założeniem kuchni jest to, aby wykorzystać naturalną energię z pokarmu, który spożywamy. Dzięki Kuchni Pięciu Przemian jesteśmy w stanie zachować witalność oraz uleczyć się z przeróżnych dolegliwości. Zasadą jest to aby gotować zgodnie z aktualnymi porami roku. Należy spożywać dostępne o danej porze roku warzywa i owoce sezonowe. Tak jak przyroda ma swój cykl, tak człowiek powinien odżywiać się zgodnie z rytmem przyrody.

Co jeszcze jest ważne?

Kuchnia Pięciu Przemian dzieli produkty pod względem energii jakie posiadają na: gorące do których możemy zaliczyć ostre przyprawy, ciepłe to przyprawy łagodne oraz cebula czy por. Neutralne to strączki, gotowane warzywa oraz zboża. Schładzające to pomidory, ogórki, jabłka, a zimne to owoce tropikalne, kwaśne herbaty czy zimna woda.

Niektóre z tych produktów powinno stosować się z umiarem, inne można jeść bardzo często.

Czy trzeba liczyć kalorie?

Na szczęście w przypadku tego sposobu gotowania nie trzeba liczyć kalorii, sprawdzać wartości odżywczych w tabelach czy wyliczać makroskładników każdego posiłku. Zasada owej wschodniej filozofii metody żywienia polega na podporządkowaniu każdego składnika pokarmowego do jednej z pięciu grup (oznaczających zarazem smaki).

Co wykluczamy z diety?

Kuchnia Pięciu Przemian to gotowanie zdrowe i w dużej mierze intuicyjne. Istnieje grupa produktów, którą należy całkowicie wykluczyć z jadłospisu.

Należą do niej: cukier, wędzone mięso, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, słodkie mleko, kwaśne produkty w nadmiarze.

Im mniej przetworzona żywność, tym lepiej!

okoładka kuchnia pięciu przemian
ANNA CZELAJ
KUCHNIA PIĘCIU PRZEMIAN DLA POCZĄTKUJĄCYCH

Jeśli mielibyśmy w telegraficznym skropcie opisać kuchnię Pięciu Przemian, właśnie ten jej wyznacznik postawilibyśmy na pierwszym miejscu. Jedzmy zatem prosto, wybierając naturalne produkty. Do tego picie dużej ilości wody pozwoli nam przywrócić równowagę w organizmie. Warzywa i owoce spożywajmy głównie sezonowe i jednocześnie te, które rosną blisko naszego miejsca zamieszkania. To znakomity sposób na to, by pozytywnie wpłynąć na zdrowie i dobrze czuć się we własnej skórze!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Więcej inspiracji
Zdrowe kanapki z serkiem i warzywami ucięte w trójkąty
Witamina B6. Dlaczego jest tak ważna dla naszego organizmu.