Mrożenie żywności. Po co zamrażać, jakie produkty możesz mrozić i jak poprawnie to robić.

Mrożenie żywności
fot: Devin Rajaram, unsplash.com


Mrożenie żywności to jeden z najstarszych sposobów jej konserwowania. Już w prehistorii ludzie pierwotni wykorzystywali bryły lodowe do przechowywania upolowanej zwierzyny. Z czasem powstawały coraz to nowe pomysły na przechowywanie żywności w warunkach chłodniczych. Ludzie gromadzili zapasy w jaskiniach, przetrzymywali je w potokach czy w studniach. Potem pojawiły się lodownie, czyli pomieszczenia zbudowane w głębi ziemi, które zimą zasypywano śniegiem i lodem. Dziś żywność możemy zamrozić bez większego wysiłku. Wystarczy otworzyć drzwi własnej lodówki i wsunąć żywność do zamrażarki. Jednak po co to robić, w jaki sposób i jakie produkty można zamrażać? O tym przeczytasz poniżej.

  • Po co zamrażać żywność? Niska temperatura konserwuje.
  • Jemy nie marnujemy, czyli jak zapobiegać marnowaniu żywności.
  • Produkty, które nadają się do mrożenia.
  • Nie wszystkie produkty możesz mrozić. Jakich produktów lepiej unikać.
  • -18 stopni celsjusza to minimalna temperatura, która pozwoli Ci długo przechować zamrożoną żywność.

Po co zamrażać żywność

Jak już wspominaliśmy na wstępie mrożenie jest najstarszym znanym ludzkości sposobem na konserwowanie żywności. Mrożenie jedzenia uważane jest też za jedną z najlepszych metod zabezpieczenia go przed przedwczesnym zepsuciem. Według Wikipedii zamrażanie to jedna z najkorzystniejszych pod względem biologicznym form utrwalania żywności. Pozwala w maksymalnym stopniu zachować odżywcze, dietetyczne i organoleptyczne walory świeżych produktów.

Mrożenie żywności
fot: Squared.one, unsplash.com

Jeśli więc jest Ci bliska sercu idea Zero Waste to o zamrażaniu żywności powinieneś wiedzieć jak najwięcej. Według raportu “Nie marnuj jedzenia 2020” opracowanego na podstawie badań przeprowadzonych przez Federację Polskich Banków Żywności, Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy i Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego konsumenci są największymi marnotrawcami żywności.

Według raportu ponad połowa polaków przyznaje się do wyrzucania żywności. Najczęściej jest to pieczywo, na drugim miejscu znalazły się owoce i warzywa, a w dalszej kolejności wędliny.

Głównym powodem marnowania jedzenia jest konsumpcjonizm. Żywność jest łatwo dostępna, nabywając ją ulegamy pokusie wywołanej przez nachalne reklamy, wybieramy też często tanią żywność o niskiej jakości. W konsekwencji nabytą w nadmiarze nie jesteśmy w stanie zjeść, ta w końcu traci termin przydatności do spożycia, psuje się i ląduje w śmietniku.

Jak zapobiegać marnowaniu żywności?

1. Zrób listę zakupów
2. Nie kupuj produktów, których nie masz na liście
3. Nie kupuj na zapas
4. Z resztek ugotuj obiad
5. Rób przetwory
6. Gdy kupisz zbyt dużo jedzenia ZAMROŹ JE.

Mrożenie żywności. Jakie produkty możesz zamrażać.

Istnieje wiele produktów, które z powodzeniem możesz zamrozić. Są to więc tak oczywiste artykuły spożywcze jak mięso, ryby czy pieczywo ale także te mniej jednoznaczne czyli zupy, czy ciasto na pizzę lub pierogi. Do mrożenia świetnie nadają się owoce – najlepiej te drobne jak porzeczka, maliny czy truskawki. Możliwość ich zamrożenia docenisz szczególnie zimą, gdy dawno już skończył się sezon na ich zbiory.

Z powodzeniem możesz więc zamrozić:

1. pieczywo
2. mięso, wędliny
3. ryby
4. zupy
5. owoce
6. warzywa (unikaj takich, które zawierają dużo wody)
7. ciasta i torty (babki, serniki)
8. pierogi (również same ciasto lub sam farsz)
9. pizza (również samo ciasto na pizzę)
10. grzyby
11. zioła
12. twarde sery w kawałku (możesz też zamrozić starty ser żółty)
13. masło
14. napoje gazowane, świeżo wyciskane soki

Czego nie zamrażać?

1. zamrożona już wcześniej żywność
2. jajka
3. warzywa i owoce z dużą zawartością wody (ogórki, surowe ziemniaki)
4. Makaron (po rozmrożeniu zamieni się w niezjadliwą papkę)
5. ryż (j.w.)
6. nabiał (jogurty, śmietany, mleko, miękkie sery) po rozmrożeniu rozwarstwią się.
7. majonez (również ulegnie rozwarstwieniu)

Mrożenie żywności. W jaki sposób to poprawnie robić?

Opisz dokładnie każdy z produktów, który zamrażasz. Oznacz je koniecznie datą. Pamiętaj, że mrożenie żywności nie zapobiega jej psuciu, a jedynie znacznie spowalnia ten proces. Nie wkładaj do zamrażarki gorących produktów. Jeśli są poddane obróbce termicznej, to przed zamrożeniem muszą one koniecznie przestygnąć.

Pamiętaj, że rozmrożonych produktów nie można mrozić ponownie! Wszystko przez bakterie, które łatwiej namnażają się w wysokich temperaturach.

Aby móc ponownie zamrozić rozmrożony produkt musisz poddać go obróbce termicznej (gotowania, pieczenie, smażenie). Do mrożenia używaj tylko opakowań, które są do tego przeznaczone.

Temperatura w której umieszczamy zamrożoną żywność powinna wynosić minimum -18 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze zamrożona żywność powinna przetrwać wiele miesięcy.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Więcej inspiracji
osoba oglądająca album ze starymi zdjęciami
Poznaj historię swojej rodziny!
Cześć!Dzięki, że tu jesteś.

Mamy nadzieję, że znajdziesz to czego szukasz.