Psst! Gdzie się tak spieszysz? Zwolnij!
Gotowanie z resztek to popularny trend
Foto: unsplash.com, Sylvie Tittel

Tu nic się nie zmarnuje, czyli gotowanie z resztek.

Zasada zero waste robi coraz większą karierę na całym świecie. Ludzie świadomi tego, że nasza planeta tonie w śmieciach, że jest wiele osób cierpiących głód, że zanieczyszczamy środowisko, robią to, co w ich mocy, by sytuację naprawić. Okazuje się, że można to robić także poprzez codzienne pichcenie w kuchni. Gotowanie z resztek to nie przymus najbiedniejszych, a coraz bardziej popularny trend!

Wykorzystaj resztki z lodówki

Nie potrzeba tu jakiejś szczególnej wiedzy ani wielkich umiejętności. Wystarczy tylko nieco pogłówkować, i zastanowić się, co zwykle w kuchni wyrzucamy i co jednocześnie moglibyśmy jeszcze wykorzystać. Okazuje się, że ten niezwykle oszczędny i ekologiczny sposób gotowania jest zarazem sposobem na to, by stworzyć istne kulinarne cuda!

Kreatywność w kuchni jest trendy!

Jeżeli ktoś chce wprowadzić zasadę zero waste w swojej kuchni, może to zrobić…teraz! Tak od tej właśnie chwili można rozejrzeć się i zobaczyć, czy coś, co mieliśmy wyrzucić, może nam się jeszcze przydać. Gwarantujemy, że znajdzie się wiele takich produktów, którym możemy z powodzeniem nadać nowe życie!

Gotowanie z resztek – jak wykorzystać kuchenne resztki, by było pysznie?

Pieczywo

Jeśli pozostało nam pieczywo, które jest już czerstwe, można zetrzeć je na tarce, tworząc w ten sposób własną bułkę tartą. Stanie się ono też ciekawym dodatkiem do puddingu. Można zrobić także grzanki do zupy albo tosty francuskie, które będą świetnym patentem na smaczne śniadanie dla całej rodziny!

Owoce

Z owoców, które powoli tracą swoja świeżość, mamy świetny dodatek do koktajli, owsianki czy galaretki. A bardzo dobry kompot można zrobić nawet wtedy, kiedy nie mamy całych jabłek, a jedynie ich obierki!

Sery

Ser żółty, który ma lekko wysuszoną skórkę, można z powodzeniem wykorzystać jako składnik pizzy czy zapiekanki. Będzie pysznie i bez wyrzucania czegokolwiek!

Warzywa

Jeśli mamy zalegające warzywa, na które brakuje nam pomysłu, zróbmy pastę kanapkową albo zupę-krem, a wykorzystamy wszystko, co wcześniej kupiliśmy.

Ziemniaki, które zostały po obiedzie, wykorzystać można jako składnik pysznych kopytek.

Warzywa z rosołu to znakomita baza to stworzenia pysznej sałatki jarzynowej albo pasty do kanapek.

Makarony

Jeżeli ugotowaliśmy jednego dnia zbyt dużo makaronu i już nie mamy na niego ochoty, na jego bazie jutro sporządzimy pyszna zapiekankę. I wszystko będzie zjedzone!

Mięso

Mięso z zupy stać się może nadzieniem, które wykorzystamy do pierogów czy pasztecików.
Jeżeli zostanie nam kawałek ciasta, na które nikt jakoś nie ma ochoty, możemy stworzyć z niego bajaderki.
Kawałki wędlin będą dodatkiem do zapiekanki czy jajecznicy – pycha!

Gotowanie z resztek – warto przeczytać

Gotowanie z resztek - pomocna okaże się książka "Bez resztek"

Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia. Jagna Niedzielska

Czy wiesz, że wyrzucamy 30% naszych zakupów spożywczych? Najwięcej marnujemy pieczywa, wędlin, owoców, warzyw, nabiału. Jest jednak sposób, żeby temu przeciwdziałać! Kuchnia zero waste! Przyjrzyj się temu, co twoim zdaniem nie nadaje się do zjedzenia, i przekonaj się, jak zdrowo i naprawdę pysznie możesz to wykorzystać w kuchni. Wykorzystaj, nie marnuj! Gotowanie zero waste to smaczne jedzenie, oszczędność, ekologia i brak wyrzutów sumienia! Bo wyrzucanie jedzenia to nie tylko problem etyczny, ale również strata pieniędzy. Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem. Pizza ze spodem z gniecionych ziemniaków. Omlet z resztkami warzyw. Jagna Niedzielska, szefowa kuchni i doradca kulinarny, odpowiada na pytania, jak robić zakupy, jak przechowywać żywność, jak gotować z resztek, a co rzeczywiście należy wyrzucić. Kuchnia zero waste to nie tylko gotowanie, ale sposób na życie. Kupując tę książkę, wspierasz Banki Żywności. „To napisany z pasją poradnik pokazujący, jak zmienić nawyki, aby nie marnować jedzenia. Proste porady, fascynująca opowieść, duża dawka refleksji. Gorąco polecam!” – Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności „Do tej pory rzadko gotowałam, bojąc się, że zmarnuję za dużo wartościowego surowca. Teraz już nie muszę czekać, aż Jagna zaprosi mnie do siebie na obiad, tylko mogę sama zacząć działać!” – Areta Szpura


REKLAMA

Czytniki e-book - porównaj na Ceneo

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.