Cukier – 10 faktów na jego temat.

kostki cukru ułożone jedna na drugiej
foto: unsplash.com, Mae Mu


Kiedyś mówiono, że krzepi, teraz jednak głównie określa się go mianem białej śmierci. Co takiego należałoby o nim wiedzieć? Czy cukier jest niezdrowy? A może nie jest tak szkodliwy jak o nim się mówi. Czas na informacje ze słodkim smakiem w roli głównej!

Cukier od narodzin

Słodki smak cukru znamy już od chwili narodzin. Tak naprawdę poznajemy go będąc w łonie matki! Szybko prawda?

Odkrywcy cukru

Najprawdopodobniej cukier został odkryty przez mieszkańców Nowej Gwinei, którzy mieli uprawiać trzcinę cukrową. Było to bardzo dawno temu, bo jakieś 10 tysięcy lat temu. Niektóre źródła mówią, że cukier wynaleziono w starożytnych Indiach “dopiero” około 5000 lat temu.

Konsumpcja cukru w Polsce.

Rośnie ona w naszym kraju z roku na rok. Przeciętny Kowalski zjadł w 2018 roku ponad 50 kg cukru w różnej postaci. Warto zdać sobie sprawę, że cukier spożywamy nie tylko do herbaty. Znajduje się on w większości produktów spożywczych jakie nabywamy. Nie tylko w słodyczach ale i w jogurtach, ketchupie czy chociażby w wędlinach.

Cena cukru dawniej

Dawniej cukier bywał bardzo drogi, na przykład w szesnastowiecznym Londynie za jego jedną łyżeczkę zapłacić trzeba było równowartość dzisiejszych pięciu dolarów.

W latach 40-tych XX wieku przeciętny polski robotnik mógł kupić za swoją miesięczną pensję trochę ponad 90 kg cukru. Dziś mógłby nabyć ponad tonę!

Ile cukru spożywać

Wedle zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia kalorie pochodzące z cukru powinny stanowić maksymalnie jedną dziesiątą zapotrzebowania dziennego. Warto więc starannie układać swój jadłospis.

Mała puszka popularnego napoju gazowanego zawiera w sobie, aż 35 gram cukru.

Najwięksi producenci cukru w UE i na świecie

Najwięcej cukru na terenie Unii Europejskiej produkują: Francja, Niemcy oraz Polska. Rocznie w europie produkuje się prawie 20 milionów ton cukru. Poza Unią prym w produkcji cukru wiodą Indie oraz Brazylia.

Cukier jako konserwant

Cukier to naturalny konserwant, który między innymi dlatego jest tak chętnie stosowany w przemyśle spożywczym. Cukrem konserwuje się na przykład owoce takie jak truskawki, wiśnie i maliny. Dzięki niemu zachowują one swój smak, kolor oraz składniki odżywcze.

Naturalne kosmetyki

Z dodatkiem cukru stworzyć można wiele naturalnych kosmetyków, na przykład peeling cukrowy albo balsam.

Istnieje pewna gama kosmetyków, które możemy zrobić samodzielnie z ogólnodostępnych produktów, między innymi z cukru.

Cukier jak narkotyk

Niektórzy naukowcy twierdzą, że cukier działa na nasz mózg tak samo jak kokaina, czy heroina. Cukier podwyższa poziom hormonów szczęścia. Z czasem nasz organizm przyzwyczaja się do przyjmowanych dawek i domaga się ich coraz więcej. Uważajmy!

Cukier pod mikroskopem

Zastanawialiście się jak wygląda cukier w dużym powiększeniu? Kształt ziarenka cukru przypomina wyglądem diament. Jest półprzeźroczystym kryształem z czternastoma ściankami.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top Reviews

Więcej inspiracji
rośliny w słoiku
Las w słoiku. Jak zrobić samemu?